• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

FESZTIVÁLKRÓNIA 2023

Nyomtatás

2023. augusztus 17 és 20 között rendezték meg Alsóörsön az egy híján harminc esztendő alatt rendkívül népszerűvé vált Nyárbúcsúztató és Vendégmarasztaló Fesztivált,

Alsóörs Község Önkormányzatának legnagyobb eseményét. A dátum kiválasztása nem véletlen: magában foglalja nemzeti ünnepünket, hazánk születésnapját.

A gazdag program már napokkal korábban kezdetét vette, rendkívül sok tartalmas rendezvény zajlik ilyenkor (is) a térségben, különösen most, amikor Veszprém és a Balaton tölti be Európa kulturális fővárosának megtisztelő szerepét.

Az alsóörsi fesztiváloknak rangja van. Az itt töltött kellemes napok emlékét, atáj szépségét, a magyar gasztronómia remekeinek ízét, borainak zamatát, pezsgő kulturális életének élményeit nem csak szép hazánkban, hanem határainkon túl is jól ismerik.

A Nyárbúcsúztató és Vendégmarasztaló Fesztivál – miként frappáns elnevezését Albrecht Sándor lokálpatrióta újságíró, helytörténész megálmodta – már sokszorosan bizonyította, hogy minden vonatkozásban megfelel a kihívásnak. Az elmúlt évekhez hasonlóan, az idén is sokan gondolták azt, hogy elfogadva a kínálatot, Alsóörsön töltik az ünnepet.

ESEMÉNYEK NAPRÓL NAPRA
Augusztus 17-én, csütörtökön benépesült az Endrődi utca. Évek óta a remek Drumsters ütős együttes és mazsorett csoport vezeti a Kocsmától a Sirály parkig tartó látványos „levonulást”. Mint tőlük megtudtam, szívesen teszik ezt, mert kedvelik térségünket. A menethez közben sokan csatlakoztak, mások az út mentén gyönyörködtek a látványban. A Sirály parkba érve az ütősegyüttes nagysikerű koncertet adott, majd az ünnepélyes megnyitó következett.

Jelenlévőket a napi műsorfolyamok házigazdája, P. Petőcz András színművész köszöntötte, aki szintén az alsóörsi lét híve, többféle rendezvényünk sikeréhez járult már hozzá az elmúlt években is. A fesztivált, amelyen jelen volt Veszprém Vármegye képviseletében Vörösmarty Éva alelnök, a Kovászna megyei Tanács alelnöke, Henning László, Balázs János kalászi polgármester, Málnásról Kovács Attila iskolaigazgató és Balla Barna lelkipásztor, valamint a szomszédos Lovas és Palóznak polgármesterei, Sárdi Máté és Czeglédi Ákos, akiket valamennyi jelenlévővel együtt Hebling Zsolt helyi polgármester köszöntött. Mint mondta, örül annak, hogy ezeken az alkalmakon együtt vannak az állandó lakosok, a nyaralótulajdonosok és a vendégek.

Az a huszonkilenc esztendő, amióta a fesztivál megnyitotta kapuit szép számú látogatója előtt, elegendő volt ahhoz, hogy kialakuljon saját arculata. A szervezők mindenkor gondolnak arra, hogy kielégítsék minden korosztály igényét, megfelelve a látogatók különféle érdeklődési körének és ízlésének. Az idén új színekkel bővült a választék. Alsóörs számtalan remek helyszín kínálata közül válogathat, beleértve épített örökségünk hagyatékát, a 750 éves Alsóörstől kapott ajándékokat, az alkotó ember géniuszának produktumait, a mi Riviéránk, az ezerarcú Balaton, a Somlyó – hegy és sok – sok más helyszín változatos kínálatát. Ebben az évben ünnepli első születésnapját a világ legfiatalabb amfiteátruma, az alsóörsi AMFI. A rövid időn belül népszerűvé vált kuriózum (fekvése, funkciója, planetáriuma és számtalan más ok miatt méltán nevezhetjük így) lehetőséget kínált arra, hogy a fesztivál idején ünnepeljen, természetesen a maga módján. A Metamorphosis Balatonesis összművészeti Workshop és fesztivál eseményeiről honlapunkon olvashatnak bővebben.

Folytatódtak a hosszú évek során kialakult sportprogramok is. A nyitónapon a művelődési háznál kialakított íjászpályán az érdeklődők nemcsak bepillantást nyerhettek az Alsóörs SE versenyzőinek sikersportágába, hanem a többszörös bajnok Molnár Ferenc vezetésével ki is próbálhatták azt.

Az első este sztárvendégétől, Hevesi Tamástól megtudtuk, hogy szívesen jött hozzánk, mert csak jó emlékeket őriz Alsóörsről. Ezt követően elénekelt egy csokorra valót repertoárjából (köztük volt a Csíkos napernyő és a Zötyög az élet) – ezúttal is sikert aratott. Miként a következő napokban is, kitűnő hangulatú utcabál követte a produkciót, ezúttal a SaSi duónak köszönhetően.

Augusztus 18-án, pénteken változott a kaleidoszkóp. Ezen a napon került sorra az immár szintén hagyományosnak tekintendő Veterán Autóstúra a Balatonon. A Az útvonal akár „gyülekezőnek” is tekinthető, útközben minden alkalommal gyarapodik a csillogó meseutók és a bennük gyönyörködő nézők száma, hogy aztán közösen induljanak tovább. Ilyenkor mg szokták megkoszorúzni a Balatonhoz és a vitorlázáshoz ezer szállal kötődő színészóriás, Bujtor István balatonfüredi szobrát. Kedves hagyomány a Tabu Old Timer vitorlásverseny megrendezése is, amelyre idén már 24. alkalommal került sor.

Maradva a sportnál, ezen a napon a sportcsarnokban a páros lábtenisz küzdelmei kerültek sorra. A játék főként a gyerekek körében volt népszerű. A versenyt a Bogarak csapata nyerte, a Kisduó végzett mögöttük, a 3. helyezést a Csipet – csapat érdemelte ki. Az utolsó sport rendezvény, a lovaglás augusztus 20-án zajlott le.
Az est sztárvendége Zoltán Erika volt, fellépését csakúgy, mint az előző este utcabál követte, ezúttal a Landing Bard zenekarral.

Az ünnep előestéjén, augusztus 19-én, szombaton tovább bővült a kínálat. Vendégeink, testvértelepüléseinken élő barátaink már itthon vannak a községben, de még mindig akad valami felfedeznivaló, most konkrétan az amfiteátrum, valamint más fejlesztések. Nem maradt el a szokásos vitorlázás sem, a strandra tervezett vízibicikli verseny viszont igen, mivel a Balatonon piros figyelmeztető jelzés volt érvényben. Délután már jobb volt a helyzet, a kerékpáros ügyességi verseny Fenyvesi Melinda vezényletével létrejött.
Ezen a napon volt lehetőség arra, hogy a korábbi években kialakult baráti kapcsolatokat ápolják, az esti program pedig mint mindig, most is jó hangulatban telt. Az est sztárja a Fonogram - díjas Varga Viktor volt, aki a Sakk  Matt Company közreműködésével szerzett hallgatóságának kellemes perceket.-
P. Petőcz András minden alkalommal felkeltette az érdeklődést színes konferanszaival,az előadók bemutatásával, ötvözve azokat saját élményeivel, és a következő nap programjának ismertetésével.

2023. augusztus 20, vasárnap
„Isten éltesse Magyarországot születésnapján, s Önöket, akik fontosnak tartják a főhajtást Szent István, első királyunk, történelmünk legjelentősebb személye és elődeink előtt, s fontosnak tartják a visszatekintést, hálaadást, hagyományaink továbbvitelét és bizakodást a magyar jövő iránt „- kezdte beszédét az ünnepség szónoka Hebling Zsolt polgármester. Megkülönböztetett tisztelettel köszöntötte testvértelepüléseinkről érkezett barátinkat. A továbbiakban Szent István bölcsességéről, biztos jövőt kijelöli döntéseiről beszélt, azokról a cselekedetekről, amelyeknek nemzetünk fennmaradását köszönhetjük. Olyan független, erős országot alapított, amelynek értékrendje ma is érvényes: ezek alapja a hit, a nemzet, faluközösség, család, a munka becsülete és az emberi kapcsolatok, az egymás iránti tisztelet és segítségnyújtás. A mi dolgunk az, hogy ezeket átörökítsük a következő generációk számára. Büszke vagyok rá, hogy magyar vagyok – mondta
Ezt követően Nt. Dr. Kálmán Csaba, Alsóörs – Lovas református lelkésze, főtisztelendő Berkes Péter plébános és vendégünk, Balla Barna málnási lelkipásztor megszentelte az új kenyeret.
Az ünnepség az alsóörsi Sirály népdalkör műsorával folytatódott, akik az alkalomhoz illő dalokat énekeltek.

Végül még egy emlékezetes pillanat: Pandur Ferenc, a TEMÜSZ vezetője nyugdíjba ment. Ebből az alkalomból három évtizedes kiváló munkájának elismeréseként az ünnepségen ALSÓÖRSÉRT kitűntetésben részesült.

Az est hátralévő részében ünnepi műsort élvezhettünk Pápai Kira és Dancs János, a Budapesti Operettszínház művészeinek előadásában. Mielőtt a szokásos napi utcabálra került volna sor , amelyet a talpalávalót ezúttal Retróleum zenekar szolgáltatta, hosszan tartó pazar tűzijátékban gyönyörködhettünk.

A 29. alsóörsi Nyárbúcsúztató és Vendégmarasztaló Fesztivál jól sikerült. Szórakozást, kikapcsolódást, élményeket nyújtott mindazoknak ez a négy nap, akik Alsóörsön kívánták eltölteni az ünnepeket. Köszönet érte Alsóörs Község Önkormányzatának és mindazoknak, akik lehetővé tették mindezt. Közéjük tartoznak a TEMÜSZ dolgozói, a RIVIÉRA munkatársai, Vida Márió, Molnár Katalin, a MŰVHÁZ csapat tagjai: Nagy Veronika, Kálmáfi Gábor, Molnárné Mile Anikó és még sokan mások. –

Jövőre jubileumot ülünk. Hajrá Alsóörs!

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Strand jegyvásárlás

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás