• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Tanévnyitó az alsóörsi iskolában

Nyomtatás

Az Endrődi Sándor Református Általános Iskola és Kézilabda - Utánpótlás Központ ünnepi istentisztelet keretében nyitotta meg a 2023/24-es tanévet augusztus 31-én Alsóörs református templomában.

Egy gombostűt sem lehetett volna leejteni a tanulók – tanítóik – szülők – vendégek alkotta tömegben, akik csakúgy, mint minden évben, ezúttal is átérezték a pillanat felemelő voltát.

A Himnusz és Szózat által keretbe foglalt eseményen először a 89. genfi zsoltár részletét énekeltük el közösen, majd a gyülekezet lelkipásztora, Nt. dr. Kálmán Csaba hirdetett igét, az igeversben foglaltakat jelen helyzetre alkalmazva. Mondandóját három fő témakör köré csoportosította mintegy útmutatóként. Ezek: erő, hit és szorgalom. Mint mondotta, az út, amely előtt az iskola tanulói állnak, erőt próbáló, nem mentes a megpróbáltatásoktól, de számolva a veszélyekkel erőt ad, hogy tanáraik, szüleik, társaik segítségére mindenkor számíthatnak. Hatalmas erőforrás a hit is. Megtanít arra, hogyan kell a kihívásokkal szembenézni annak tudatában, hogy soha, sehol nem vagyunk egyedül. így most a tanév kezdetén sem. Ha ehhez ki – ki hozzáadja a saját akaratát, szorgalmát, nyert ügyünk van.

A továbbiakban az iskola igazgatója, Török Tamás köszöntötte jelenlévőket, elsőként a község vezetőit, önkormányzati és egyházi tisztségviselőit, a meghívottakat, valamint az iskola tantestületét, tanuló ifjúságát és vendégeinket. Anélkül, hogy összebeszéltek volna, ő is három kulcsszó köré szőtte ünnepi gondolatait, ezek: erő – tisztelet és hála. Hogy miért?

„Mindenben van erőm a Krisztusban”– tartja az Ige, vagyis az az elvárás felénk, hogy legjobb tudásunk szerint tegyük a dolgunkat, bármily nehéz is az, minden élethelyzetben megkapjuk hozzá a szükséges támaszt, segítséget. Ugyancsak fontos, hogy „legyünk egymás iránt gyengédek, a tiszteletadásban egymást megelőzők”, mert – Török Tamás igazgató szavaival élve – „ a Szülő – Pedagógus – Gyermek trió egy szoros, együttműködésű közösséget alkot, közös munkájukat segíti a fenti apostoli intelem”. Kérése ennek mindenkori betartása. Ami pedig a harmadik komponenst, a hálát illeti, akut módon és preventív jelleggel egyaránt gyógyító jelleggel bír. Jelen pillanatban is van miért hálát adnunk, ezt az alábbi példák mutatják:

A 2023/24- es tanévben százhetven tanuló az iskola létszáma (ez tizenöt százalékos növekedést jelent). Közülük húsz kisgyermek ezidén kezdi meg tanulmányait, ők tizenheten viszont, akik alsóörsi kollégisták lettek, egész nyáron itt voltak edzőtáborban és versenyeztek.

Új kollégák is érkeztek az tantestületbe:
Fekete Ágnes Terézia és Iski Anikó tanító, Glatzné Gyömörei Irén biológia szakos tanár, Deli Anett művésztanár, Sebő Dániel testnevelőtanár, Szmetán Ferenc angol szakos tanár – kollégiumi nevelőtanár.

Beszédének további részében a nyári szünet idején végzett járulékos munkákról (többek között tisztasági festés, fásítás), új szakkörök alakulásáról és pályázati eredményeikről számolt be az igazgató. Gazdag programot és közösségformáló oktatás – nevelést ígérve szólt 2024. évi terveikről, majd köszönetet mondva a településnek, partnereiknek, az intézményeknek, megnyitotta az új tanévet, amelyet Fekete Ágnes Terézia tanítónéni tanítványai, a 3. osztályosok kedves műsorral köszöntöttek.

Végezetül az első osztályosok ajándékot kaptak, és a más iskolákból érkezett tanulókkal, valamint az iskola új tanáraival együtt ünnepélyes esküt tettek.

A templom lassan kiürült, de a Szűcsné Molnár Ágnes által mély átéléssel megszólaltatott orgona búgó hangja még hosszasan kísérte a gyönyörű panorámaúton a tanévnyitó résztvevőit.

Kovács Piroska

Zórád Ferenc fotói:

 

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Strand jegyvásárlás

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás