• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Alsóörsi karácsony 2023.- beszámoló

Nyomtatás

Fogadják sok szeretettel, és emlékezzünk együtt jó szívvel a 2023. évi karácsonyi programjainkra

A már szokásos Idősek karácsonya és Mindenki karácsonya mellett idén először, az Eötvös Károly Művelődési Ház ablakai, adventi ablakok lettek!

Ezúton is köszönjük az Endrődi Sándor Református Általános Iskola és Kézilabda-Utánpótlásközpont tanulóinak és diákjainak a gyönyörű rajzokat!

ADVENT 2023. - Csiszár Edit írása

Falunkban egymást érték a rendezvények a karácsonyt megelőző hetekben.
A gyerekeket idén is több helyszínen látogatta meg a Mikulás, elment az óvodába, iskolába, a kultúrházban pedig a legkisebbek közé.
Az ünnepvárás második hétvégéjén a szombati hagyományos Mikulás-futás után, vasárnap a művelődési ház telt meg emberekkel. Itt a helyi szervezetek (Riviéra, a Sirály és ANYPE nyugdíjasai, az óvoda, iskola és az önkormányzat) ékesített fel egy-egy kis fát saját készítésű díszekkel. Az óvoda kis polgárai zenés-verses műsorral készültek, benne a négy adventi gyertya történe is megelevenedett, melynek üzenete mindenkié: a béke, hit, szeretet lángja nem alszik el végképp, ha a remény lángja életben marad. Felkészítőik: Szekeres Károlyné, Voloscsuk Míra, Temesváriné Papp Edina, Hoóz Rebeka óvónők, Vérti Kitti és Simon Zsuzsanna pedagógiai asszisztensek.

A nagy adventi koszorún két gyertyát gyújtottak: Csiszárné Huszár Judit óvodavezető és Török Tamás iskolaigazgató.
Az iskola második osztályosai, Horecki Tünde tanítványai is kedves műsorral léptek színpadra, énekeltek, verseltek, ők is megjelenítették a négy gyertyát.
A terem két oldalán kézművesek kínálták portékáikat.

Több év kényszerű kihagyás után idén a szépkorúakat is karácsonyi ünnepségre hívta az önkormányzat, ezúttal a sportcsarnokba. Sokan elfogadták a meghívást, öröm volt látni a 97 éves dr.Szalai Józsefet, régi, szeretett körzeti orvosunkat és Gál Eta nénit is (ő is 90 fölött).

Az iskola 4. osztályosai készültek műsorral Makkos Eszter és Iski Anikó felkészítésével, a helyszínen Hajasné Zsédely Mónika segédletével. Ady ismert karácsonyi versével kezdődött a feledhetetetlen hangú Szabó Gyula előadásában, közben falunk képei a kivetítőn, ahogy ritkán láthatjuk, havasan, fehéren…. A gyerekek jelenetet adtak elő, több helyszínt láttatva, sajnos a beszédükből alig értettünk valamit.
Ferenczy Gábor alpolgármester köszöntője után Bihari Adél és Kálmánffy Ferenc ismert operettek dalaiból válogatott egy csokornyit Bárkányi Éva zongorakíséretével.

Református lelkészünk, dr. Kálmán Csaba Máté evangéliumából idézte azt az Igét, ami József vívódásáról és döntéséről szól, az elfogadásról. Mindannyian számot vetünk – ünnepek idején talán jobban is – a múltunkkal, jelenünkkel s jövőnkkel is. Nekünk, időseknek a jövő már mást jelent, felkészülést az elmenetelre. Immánuel: Velünk az Isten! Kétezer év óta erről szól a karácsony, a szeretet örökkévalóságáról.
Németh Károly, bőven 80plusszos tevékeny örökifjú dallal zárta a műsort.

Mint az előző években, úgy idén is 10.000 Ft értékű utalványt kaptak a 65 év felettiek az önkormányzattól.

A Mendelssohn Kamarazenekar sokszor elvarázsolta már a közönséget Alsóörsön, idén is ez történt 16-án, szombat este. A harmadik adventi gyertyát Kováts Péter, a zenekar vezetője gyújtotta meg. A barokk és a romantika korában született művekből válogatva állították össze műsorukat, ismert szerzők mellett kevésbé ismert művet is hallhatott a közönség (Locatelli: B-dúr concerto). Vivaldi: A-moll oboaversenye Csizmadia Ilona szólójátékával varázslatos volt, ezután Bach 147-es kantátája következett, majd egy különleges Dvorák-mű (H-dúr Notturno) után befejezésként egy ismert karácsonyi darab, Csajkovszkij Diótörőjéből részletek hangzottak el. A vastaps eredménye egy ráadás volt, Bach D-dur szvitjéből részlet.
Szép este volt, köszönjük!

A lelki töltődésre vasárnap, 17-én este is volt lehetőség. Műemlék templomunkban ünnepi műsorral lépett a hallgatóság elé a református kórus dr.Kálmán Csaba vezetésével. Megtelt a templom, a karzat is nem csak emberekkel, a lelkek melegével is. Van, amit többször is szívesen meghallgat az ember, főleg ünnep idején, Ady verse is ezek közé tartozik. Pénteken már hallottuk a csarnokban az idősek karácsonyán, most is ezzel kezdődött a műsor.
Csend, elsötétedés a kórus felállása után, s a műemlék falak között megszólalt Szabó Gyula hangján a vers, soha még ennyire nem éreztem át a karácsony misztériumát. Beleborzongtam, a műsor pedig szinte kézen fogva vitt a betlehemi jászolig. A születéstörténet legfontosabb részleteit a Bibliából olvasta fel Kálmán Csaba Máté és Lukács evangéliumából, a dalok ezekhez fűződtek.
Advent harmadik vasárnapján a remény gyertyáját gyújtották meg a templomokban, a dalokban Jézus születésének öröme, dicsérete, a hit ereje csendült fel vagy csendesen ért el a szívekhez. A zongorán kísérő Küronya Veronika adventi korál feldolgozásával színesítette az estet. Kívülállóként én azt láttam, hogy kórus és karnagy egy rezdülésből érti egymást, a több éves munka eredménye ez a léleksimogató, gazdagító óra, ami három ismert karácsonyi dal közös éneklésével zárult. Ez a kórus énekelt Bécsben is december 3-án a városháza előtt, egy nemzetközi adventi közös éneklésen.
Büszkék lehetünk rájuk!

Este még egy színházi előadás is várta az érdeklődőket a sportcsarnokban. A Magyarock Dalszínház Színházi Egyesület előadása, Dickens karácsonyi története (Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi átdolgozása) mérsékelt érdeklődés mellett zajlott. Pedig a szervezők mindent megtettek a sikerért. Kevesen gondolnak bele, hogy a székek mennyit utaztak a műv.ház és a sportcsarnok között péntek és vasárnap között….. A színház kora reggel elkezdte a színpadot építeni a csarnokban, estére minden a helyére került…… s még mennyi munka lesz a lebontás. Jóhangú, mindent beleadó szereplők, ötletesen egyszerű, de kifejező díszletek. A meleg hiányzott, fáztam, megléptem a szünetben. Remélem, a többiek kitartóbbak voltak.

Az iskola karácsonyi ünnepségét a művelődési házban tartotta. Török Tamás igazgató köszöntőjében azt is elmondta, hogy megjelent az iskolaújság első száma, amit diákok írtak diákoknak, ezt minden tanuló megkapta. A 4. osztályosok műsorát láthatták a vendégek, amit már az idősek karácsonyán is előadtak a gyerekek. Azóta többen megbetegedtek, a többiek –átvéve a kiesők szövegét – derekasan helyt álltak, büszke vagyok rátok, mondta az igazgató.

Az ünnepi fényekbe öltözött faluközpont idén is várta a közös karácsonyi ünnepségre érkezőket. Az esős-szeles időjárás viszont a csarnokba kényszerítette a rendezvényt. Megtelt a lelátó. Hebling Zsolt köszöntötte a megjelenteket. Önkormányzatunk nevében áldott, boldog ünnepeket kívánok, az új évben jó egészséget, békességet, sok örömet, bízva családjaink, lakosaink, faluközösségünk, az ide kötődők boldogulásában – mondta végezetül.

Egy kis lángocska lobogott a földre helyezett üvegtartóban, a betlehemi láng, amit cserkészek hoztak magukkal, s osztják a lángot, hogy mindenhová jusson belőle. Hozzánk a nemesvámosi Márk atya közvetítésével (ő maga is cserkész) jutott el, Dobrosi Zsolt hozta.
dr.Kálmán Csaba református lelkész adventi gondolatai közül a legfontosabb az az angyali üdvözlet, amit napjainkban legjobban kívánunk: Békesség földön az embernek!
Berkes Péter plébános adventi készülődéseinkről szólt, milyen sokféleképpen próbáljuk a szeretet ünnepét szebbé, teljesebbé tenni. Advent az út, amelyre lélekben is rá kell találni.
A kedves kis műsorban az iskola 1-3. osztályos tanulói szerepeltek, Novák Franciska és Iski Anikó tanítónő felkészítésével. Kedves gesztus volt, hogy a gyerekek közül néhányan feljőve a lelátóra, finoman díszített és ízlésesen csomagolt kis mézeskalács ajándékkal lepték meg a nézőket.
Három ismert(ebb) karácsonyi dal közös éneklését kezdeményezte és vezette Kálmán Csaba. Kicsit bátortalanul és gyéren szólt, az lett volna igazán szép és felemelő, ha ezek az énekek betöltik a csarnokot.
Pogácsa és forralt bor az óvodából, gesztenye helyben sütve, egy kis beszélgetés az ismerősökkel. Kint zuhog. Fények a faluban, szolidan, várjuk az ünnepet. Azt, amit sokszor elhomályosít a világ zaja. A kis Jézus megszületését.

Szombaton délután a katolikus gyermekek pásztorjátékában (is) megtalálhatták ezt a hívek. A gyermekeket felkészítette Fenyvesi Mónika hitoktató. Vasárnap délután – régi hagyományt követve – a református gyermekek is összegyűltek, karácsonyváró műsoruk összeállításában, betanításában segítségükre volt Törökné Madai Dorottya, Mercsák Eszter és a tiszteletes úr. S vasárnap, az éjféli mise után a faluközpont betlehemi jászolába megérkezett a Kisded.

Ezekkel -a Nagy Veronika által készített- képekkel búcsúztatjuk a 2023-as évet: 

 

Praktikumtár

Kelet Balatoni Programok

Strand jegyvásárlás

Turisztikai Fejlesztés

Magyar falu Program

Széchenyi Terv Plusz

Kerékpárút

Balaton riviéra

Vízparti szállás